Ontbijt met non-dualiteit
64 licht onverteerbare brokken


bereid en geserveerd door
Paul van der Sterren


november 2019
98 blz., 16,00
ISBN: 978 94 02106985
Bol.com


Dit boek is ook rechtstreeks via de auteur te bestellen (geen verzendkosten binnen NL & betaling vooraf, desgewenst met opdracht en/of handtekening).


Eerdere boeken van Pauls hand over non-dualiteit zijn Verlichting in een lege verpakking, Over het brein, non-dualiteit en vrije wil en Gedachten over het ondenkbare.
In dit vierde boek is er geen pretentie het beter te doen of duidelijker te zijn. Het boek ontstond eenvoudig vanuit datgene waaruit alles ontstaat, zonder bedoeling, zonder plan. Het is tijdloos en niet gericht op lezers van n bepaalde overtuiging. Korte teksten, die je met een mooi woord pozie zou kunnen noemen, ondermijnen de steunpilaren van ons verstand: de rede en de logica. In de verbijstering die dan opkomt wordt - misschien - de deur geopend voor de stilte voorbij alle drukte, de eenvoud voorbij alle problemen, het antwoord voorbij alle vragen, de wijsheid voorbij alle wijsheden.


Recensies en lezersreacties


"Een heel grappig en paradoxaal boekje! Paul is naast een geweldig schaker, hij was na Timman en Euwe beste schaker van Nederland, ook een geweldig Advaita kenner. Lees het!"
Victor Hooftman op blog advaita-nederland

"Paul van der Sterren is voor de vaste lezers van dit blad geen onbekende. Regelmatig schrijft hij hierin een column. In 2012 verscheen zijn eerste boek, Ontbijt met non-dualiteit is zijn vierde.
Het getal 64 uit de subtitel verwijst naar de 64 velden van het schaakbord. Het decor en strijdtoneel van het schaakspel waar de contrastwerking, net als in het grote leven, zichtbaar is ("Wit aan zet, zwart aan zet. Ik speel beter dan jij, jij speelt beter dan ik" p. 12). Trouwens, ook de hexagrammen ('Figuren' of 'Beelden') van het oeroude Chinese orakel/wijsheidsboek de I Tjing zijn 64 in aantal. Ook zij bevatten alle mogelijke situaties van het menselijke toneel.
Paul slaagt erin om in zijn mooie en handzame boekje waardevolle en voedzame vitamientjes te serveren, in de vorm van korte teksten, die soms de sfeer van pozie ademen. Als lezer word je uitgedaagd om voorbij en achter de woorden te lezen, de rede en de logica niet als stoorzenders te laten fungeren en om paradoxen te verdragen. In de verbijstering die dan opkomt wordt de deur opengegooid voor de eenvoud voorbij alle problemen en het antwoord voorbij alle vragen. In die stilte kan zelfs het gemeenschappelijke tussen een blauw rondje en een rood vierkant (p. 76) gezien worden.
De nodige humor, relativering en ogenschijnlijke wartaal zorgen hier en daar voor echte pareltjes. "Alles is in essentie enkel de waarneembaarheid van Niets", "Bewustzijn verschijnt en maakt er een spelletje van", "Ik zie jou. Drie woorden voor wat n is".
Als een rode draad loopt de relatie tussen Ik Ben en ik ben door het boekje. Paul toont zich een ware mysticus, ook al zal hij dat zelf niet graag beamen. Aan dat soort beschrijvingen heeft hij een broertje (of een zusje, zou hij zeggen) dood. Hij zal zich wellicht beter thuis voelen bij de beschrijving van een onverbeterlijke grapjas (p. 60) of een losgeraakte stoeptegel (p. 75), en dan eentje die nooit meer in het gareel zal worden geslagen."
Win Bck in InZicht. Non-dualiteit en Zelfonderzoek, mei 2020

Terug