Activiteiten

Paul van der Sterren kan worden gevraagd voor verschillende activiteiten op schaakgebied, maar ook op het gebied van non-dualiteit.
Wat betreft het schaken kan dat een individuele training zijn, een training in groepsverband, een simultaanseance, een lezing of demonstratie of het geven van commentaar voor het publiek bij een toernooi.
Wat betreft non-dualiteit kan dat een lezing zijn of een gesprek in meer besloten kring.


"Paul van der Sterren ziet kans om al die kleine spitsvondigheidjes van de grote jongens waar te nemen en toe te lichten. Beetje humor zit er ook wel in. Hij formuleert glashelder en overzichtelijk en begrijpelijk. Ik vind hem een van de leerzaamste schaakleraren van onze tijd."
Eddy Saraber


Nieuws


• In memoriam Rob Witt 1950-2022, september 2022
Een van mijn oudste en meest dierbare vrienden.
Lees hier

• In memoriam Filip Goldstern 1956-2022, februari 2022
Een hommage aan mijn goede, oude vriend Filip Goldstern.
Lees hier

• Van blunder tot hoofdvariant, 9 februari 2022
Paul schreef voor de website van Caissa het stuk "Van blunder tot hoofdvariant. Een korte beschouwing over dood en wedergeboorte van 7..a6". Het behandelt de altijd in beweging zijnde openingstheorie, in dit geval wel een heel kras geval, waarin een variant aanvankelijk afgedaan wordt als blunder en later een resurrectie beleeft en hoofdvariant wordt.
Lees hier

• Jan Timman 70 jaar, december 2021
In Schaakmagazine, december 2021, verscheen van de hand van Paul een artikel over Jan Timman: Jan Timman 70 jaar. "Ik heb gedurende mijn hele leven een grote liefde voor het schaken gehad".

• De revanchematch Euwe-Aljechin 1937, 3 december 2021


Paul heeft in het najaar van 2020 een serie over de wereldkampioenschapsmatch Euwe-Aljechin 1935 geproduceerd, de match waarmee Euwe wereldkampioen werd. In juni 2021 volgde daarop een lezing over Euwe's jaren als wereldkampioen (de jaren 1936-1937).
Met deze nieuwe video brengt Paul de revanchematch in 1937 voor het voetlicht, waarin Aljechin de titel heroverde.
Met dank aan Peter Doggers voor de opname en montage.
Kijk hier naar de lezing

• Commentaar NK schaken 2021, 1 december 2021
Paul in de speelzaal voor een foto van hemzelf bij het NK 1977 in Leeuwarden
(foto Harry Gielen)


Paul heeft samen met IM Stefan Kuipers (en gedeeltelijk met Max Warmerdam, de kampioen van dit jaar) commentaar via internet gegeven bij het Deloitte NK schaken 2021 in Rotterdam.


• De Schaakpotcast, augustus-oktober 2021


Paul laat zijn licht over de openingen schijnen in de serie De Schaakpotcast (een woordspeling op podcast en schaakpotje) van Tim Verlaan. Verlaan werd enthousiast door The Queen's Gambit, hij ging meer schaken en kreeg ook meer vragen over het schaken. Daarom maakte hij deze serie podcasts over het schaken waarin behalve Paul ook Genna Sosonko, Hans Böhm, Tex de Wit, Nick Schilder en Tobi Kooiman aan het woord komen over de diverse aspecten van het schaken zoals eindspel, openingen, analyseren en strategie. Een inkijkje in de schaakwereld voor beginners en gevorderden.
Kijk en luister hier naar de podcasts.

• De stemming, L1 Radio, 27 juni 2021
programmamakers Frank Ruber en Fons Geraets


In het Limburgse radioprogramma De stemming was er een gesprek met Paul en de voorzitter van de Limburgse schaakbond Walter Kunstek over de schaakrage die is ontketend door de Netflix-serie The Queen's Gambit.
Luister hier

• Max Euwe Lezing, 26 juni 2021


Na zijn serie afgelopen najaar over de match om het wereldkampioenschap 1935 tussen Euwe en Aljechin, belicht Paul nu de jaren 1936 en 1937 waarin Euwe wereldkampioen was. Hoe verging het Euwe in deze jaren, in welke toernooien speelde hij en haalde hij er successen? Last but not least kon hij zijn schaaktoernooien combineren met zijn baan als wiskundeleraar? In deze lezing komt het allemaal voor het voetlicht en Paul laat bovendien een aantal partijfragmenten uit die periode zien.
Veel dank aan Peter Doggers voor de opname en montage.
Kijk hier naar de lezing

• De catalogusremise, 2 juni 2021
Paul schreef voor de website van Caissa een stukje over het fenomeen "catalogusremise", dat door sommige grootmeesters tot psychologische matchstrategie is verheven.
Lees hier

• Sois belle et tais-toi, mei 2021

Het thema van het meinummer van InZicht. Non-dualiteit en Zelfonderzoek is "De werkelijkheid als zinsbegoocheling". Beide begrippen fileert Paul in zijn column Sois belle et tais-toi.


Pauls artikelen voor Inzicht zijn hier te lezen.
• De ochtenden, 29 maart 2021
Paul schreef opnieuw een stukje voor de website van zijn club Caissa, getiteld De ochtenden over intensiteit en totale ontspanning, de lente en onsterfelijkheid voor één dag.
Lees hier

• Webinar Zwart op wit, 24 februari 2021
In februari gaf Paul in samenspraak met IM Stefan Kuipers een webinar voor het twitch kanaal van de KNSB. Paul besprak aan de hand van zijn autobiografie Zwart op wit hoogte- en dieptepunten van zijn carrière waarbij ook de psychologische en menselijke aspecten aan bod kwamen.
Kijk terug

• In de schijnwerpers, 18 februari 2021
Op schaaksite is een interview met Paul verschenen door Michel Hoetmer. Aan bod komen o.a. het "schaker zijn", hard werken, de schoonheid van het spel, Hans Bouwmeester, het behalen van titels, olympiades, de meest gedenkwaardige partij en het Max Euwe Centrum.
Lees hier

• Beschouwelijk stukkie, 11 februari 2021
Voor de website van zijn club Caissa schreef Paul Beschouwelijk stukkie over anekdotes, de "Mozart of Chess" en genieën.
Lees hier


• Herdruk verschenen!, 7 januari 2021
Paul heeft op 7 januari in eigen beheer een herdruk gepubliceerd van zijn al enige tijd uitverkochte Zwart op wit. Verslag van een schakersleven (met dank aan Peter Boel, Anton Schermer en Bas Beekhuizen).

Onder de indruk van Beth Harmon in The Queen's Gambit? Beleef in dit boek the real thing. Evenveel drama! Een adembenemend leesboek vol met prachtige verhalen, leerzame schaakpartijen en voer voor sportpsychologen.

"Helaas kennen we in Nederland geen Book of the Year Award, zoals de Engelse schakers die kennen. Als er een Nederlands equivalent bestond, zou Van der Sterren geen concurrentie hebben. Zwart op wit is een geweldig boek dat iedere schaker dient te lezen." - Gert Ligterink, De Volkskrant
meer informatie over de herdruk


The game of the century - Connor Shafran, december 2020

Het schaakspel heeft in de loop der jaren vele kunstenaars geïnspireerd. Tot zover niets nieuws. Maar dat musici in staat zijn om een schaakpartij letterlijk in muziek te vertalen is bijzonder. In deze video ziet en hoort u hoe slagwerkers Mark Braafhart en Laurent Warnier de compositie The game of the century van de Amerikaanse componist Connor Shafran (C. Snow) uitvoeren. Niet met traditionele slagwerkinstrumenten, maar met schaakstukken, een bord en een schaakklok. Precies zoals ook schakers het zouden doen, maar dan zonder dat het (hoorbare) muziek wordt. Het is een uitbeelding van de beroemde partij Donald Byrne - Fischer, New York 1956, die indertijd van Amerikaanse journalisten de eretitel The game of the century meekreeg.
Kijk, luister, geniet en .. speel de partij na
Pauls bescheiden bijdrage was een schaaktechnische analyse van de partij in zijn boek Koningen van het schaakbord.


Mystiek zonder schokdempers, december 2020

In november 2020 heeft Paul een nieuw boek over non-dualiteit uitgebracht.
In 2019 verscheen Ontbijt met non-dualiteit. 64 licht onverteerbare brokken. Door zoveel mogelijk weg te laten verdicht zich wat hij vroeger in proza schreef als vanzelf tot poëzie.
Met Mystiek zonder schokdempers. Een boek vol zorgvuldig gerangschikte woorden en het gaat nergens over gaat hij verder op dezelfde weg. De lezer wordt niet aan het denken gezet, maar juist uit zijn denken gehaald. Non-dualiteit, mystiek, advaita, religie en christendom, filosofie en poëzie, in Mystiek zonder schokdempers wordt het allemaal in de kookpot gegooid en met flink roeren tot zijn authentieke eenheid teruggebracht.
meer informatie


• De match Euwe - Aljechin 1935 op YouTube, oktober/december 2020

Het Max Euwe Centrum brengt een documentaire-serie over de wereldkampioenschapsmatch Euwe-Aljechin 1935 op YouTube. Paul van der Sterren presenteert de afleveringen en de filmpjes worden gemaakt door Tess van Duijvenbode en Ezio Lucke.
De eerste aflevering is op 4 oktober verschenen en elke week op zondag om 12 uur komt er een nieuwe aflevering bij. In totaal zullen twaalf afleveringen van ca. 7 minuten uitkomen. Voor meer informatie en links zie hier.


• Ruperts hoekje, november 2020
tekening Rupert van der Linden

In de rubriek Ruperts hoekje op de website van het Max Euwe Centrum schreef Peewee van Voorthuijsen een stukje over Paul, vergezeld van een tekening van Rupert van der Linden.
Lees hier.
• Advaita-stress, september 2020

Voor het septembernummer van InZicht. Non-dualiteit en Zelfonderzoek met als thema Neo-advaita kreeg Paul het verzoek een column te schrijven. Het onderwerp inspireerde hem niet tot een column, maar wél tot het volgende (door de redactie geplaatste) ultrakorte gedichtje:
Neo,
traditioneel,
het is me even
te veel.


Pauls artikelen voor Inzicht zijn hier te lezen.


• Max Euwe Lezing, juni 2020


Voor het Digitale Pleinfestival van het Max Euwe Centrum in juni 2020 heeft Paul een lezing gehouden over de match Euwe-Donner. Deze match werd gehouden tussen december 1955 en januari 1956. Paul analyseert de tweede en de zesde matchpartij.
Kijk hier.


• Jonathan Rowson, De juiste zet, juni 2020

Voor het juninummer van SchaakMagazine verzorgde Paul een recensie van het boek De juiste zet. Wat schaken je leert over het leven door Jonathan Rowson, vertaald uit het Engels door Wybrand Scheffer.
Pauls conclusie: Het boek is dan ook ongetwijfeld interessant voor een zeer brede lezerskring, maar voor schakers is het meer dan dat. Het is indringend, omdat het zo door en door herkenbaar is. Mits ... je het voor één keer even niet over Pe5xf7, maar over het leven wil hebben.• IJdelheid, mei 2020

Voor het meinummer van InZicht. Non-dualiteit en Zelfonderzoek met als thema IJdelheid schreef Paul een column met gelijknamige titel.

Pauls artikelen voor Inzicht zijn hier te lezen.• In memoriam Bert van de Kamp 1947-2020, april 2020

Lees hier een hommage aan mijn goede vriend Bert van de Kamp.• Ontbijt met non-dualiteit, november 2019


ONTBIJT MET NON-DUALITEIT.
64 LICHT ONVERTEERBARE BROKKEN.
Bereid en geserveerd door
Paul van der Sterren


Brave New Books, november 2019

meer informatie

Elke dag een brokje wijsheid
liefst meteen maar
bij het ontbijt.
Zou dat gezond zijn
voor een mens?

Paul van der Sterren
is er niet zeker van
maar hij serveert het toch.
Wijsheid, dwaasheid,
ontbijt, ik lijd.

Woordenspel
of
eenheid in verscheidenheid.

wie zal het zeggen?


• Voorzitter MEC, 11 september 2019

Op 11 september is Paul benoemd tot voorzitter van het Max Euwe Centrum. Hij volgt daarmee Jan van Run op.
Naar aanleiding van zijn nieuwe functie werd Paul geïnterviewd voor het oktobernummer van Schaakmagazine door Gert Devreeze.
Lees hier
• Kings of the chessboard, juni 2019


De Engelse vertaling van Pauls boek Koningen van het schaakbord is in juni 2019 verschenen bij Thinkers Publishing. Een overzicht van de wereldkampioenen van Philidor tot Carlsen.
Zie voor meer informatie over de Nederlandse uitgave hier.
• Commentaar bij NK Schaken, 5 juli 2019
Op 5 juli gaf Paul commentaar bij de vijfde ronde van het Deloitte NK Schaken in Amsterdam.
Klik hier voor een fotoverslag van deze ronde.

• Simultaan Chaturanga, 19 mei 2019
tekening Pia Sprong

Op 19 mei gaf Paul een simultaan bij Schaakvereniging Chaturanga in Amsterdam Zuidoost naar aanleiding van 50 jaar SGA en 40 jaar schaakvereniging Chaturanga (de andere gast was Hans Böhm).
Zie fotoverslag.


• Paul in Karlsruhe en Baden-Baden, april 2019
Klaus Bisschof met Paul in Baden-Baden

In april was Paul op bezoek bij het toptoernooi in Karlsruhe en Baden-Baden, door Magnus Carlsen met overmacht gewonnen (7 1/2/9).
Paul werd door commentator Klaus Bisschof kort geïnterviewd en deed ook even zelf mee aan het commentaar.• Niets te verliezen, april 2019

Thyme van den Beuken en Rick Hennissen hebben voor hun Non-Dualiteit Platform Niets te verliezen een gesprek gevoerd met Paul.
Kijk de video hier.
• Commentaar bij het Tata Steel Chess Tournament, januari 2019
Commentaar in Café De Zon in Wijk aan Zee

Op 12 en 14 januari heeft Paul commentaar gegeven bij het Tata Steel toernooi in Wijk aan Zee en bij de jaarlijkse instuif van het Max Euwe Centrum.• Koningen van het schaakbord, november 2018

In november 2018 is bij Thinkers Publishing een nieuw boek van Paul verschenen, Koningen van het schaakbord.
In dit boek geeft Paul een overzicht van de wereldkampioenen vanaf François-André Philidor in de achttiende eeuw tot en met de huidige kampioen Magnus Carlsen. Tegelijkertijd laat hij zien hoe het begrip 'wereldkampioen' zich in de loop der tijden ontwikkeld heeft. Ook de achtergronden niet alleen van het wereldkampioenschap maar van de schaakwereld in zijn geheel worden belicht.
Elke wereldkampioen krijgt een korte biografie en een paar karakteristieke partijfragmenten.
Meer informatie, interviews en recensies
In het voorjaar van 2019 zal dit boek ook in het Engels verschijnen.

• Op sterven na dood, november 2018

Voor het novembernummer van InZicht. Non-dualiteit en Zelfonderzoek met als thema Op sterven na dood schreef Paul de column Op sterven na dood.

Pauls artikelen voor Inzicht zijn hier te lezen.


• Hello Radio Spirituality, 25 juli 2018

Hello Radio Spirituality brengt gesprekken over esoterica, theosofie, filosofie, vernieuwende actualiteiten etc. In dat kader vond er op 25 juli een gesprek plaats met Paul, waarbij zijn boek Verlichting in een lege verpakking het aanknopingspunt was.
Luister hier naar de uitzending.
• De kampioen die nooit een titel kreeg, Schaakmagazine februari 2018
Voor Schaakmagazine, februari 2018 schreef Paul een uitgebreid artikel over Eddy Scholl. Naar aanleiding van Pauls column over Eddy Scholl in december 2016 (lees hier) heeft de KNSB een poging gedaan om bij de FIDE voor elkaar te krijgen dat Scholl alsnog de titel IM toegewezen zou krijgen op grond van zijn prestaties uit het verleden. Helaas is dit verzoek niet gehonoreerd. Als eerbewijs aan Scholls vroeger schaakprestaties heeft Paul daarop het artikel voor Schaakmagazine geschreven.

• Commentaar bij Tata Steel Chess, Wijk aan Zee, 23 januari 2018
Op dinsdag 23 januari 2018 heeft Paul het commentaar verzorgd bij de partijen van het Tata Steel schaaktoernooi in Wijk aan Zee.

• Commentaar bij Tata Steel Chess, Max Euwe Centrum, 20 januari 2018
Paul heeft op het Max Euwe Centrum bij de jaarlijkse Tata-instuif live commentaar gegeven bij de partijen van die dag van het Tata Steel schaaktoernooi in Wijk aan Zee.

• Schoonheid is altijd dichterbij dan je denkt, 9 januari 2018
Op de nieuwjaarsborrel van zijn schaakclub Caissa heeft Paul een praatje gehouden, waarbij hij twee fascinerende partijfragmenten toonde met het thema Schoonheid is altijd dichterbij dan je denkt. Alleen hoe tover je het op het bord? Tipje van de sluier: slaap er eens een nachtje over.
Pauls praatje is te bekijken op youtube. Luister en kijk hier naar
het eerste deel en naar het tweede deel.

• Gesprek over advaita/non-dualiteit, 23 december 2017

Op 23 december heeft Victor Hooftman een gesprek gehouden met Paul voor de blogspot Advaita Nederland.

Kijk en luister hier naar het gesprek.• Optreden bij De Nachtzoen, november 2017
Paul van der Sterren bij De Nachtzoen

In november 2017 is Paul tweemaal opgetreden bij het programma De Nachtzoen.
In tv-programma De Nachtzoen legt een bekende of minder bekende gast Nederland op bed. "Met een zoen, lieve woorden of een liedje". De Nachtzoen wordt elke werkdag en zaterdag uitgezonden. Presentatie: Marleen Stelling.
Onderwerp van de eerste uitzending: Schaakgrootmeester ben je dag en nacht. Een gemiste zet kon Paul diep in de nacht opnieuw bij de keel grijpen.
Bekijk de eerste uitzending
Onderwerp van de tweede uitzending: Een oud filosofieboek greep voorgoed de aandacht van Paul. De grote levensvragen brengen hem voortdurend nieuwe antwoorden.
Bekijk de tweede uitzending

• Logica, november 2017

Voor het novembernummer van InZicht. Non-dualiteit en Zelfonderzoek met als thema Angst en zorg schreef Paul de column Logica.

Pauls artikelen voor Inzicht zijn hier te lezen.


• Magnus, augustus 2017

In het augustusnummer van Caissa Nieuws schreef Paul een column over de documentaire Magnus.
Lees het nummer hier.
Pauls column staat op blz. 9.


• Laatste partij, mei 2017
Peter Scheeren en Paul van der Sterren; foto Cor van As

Op 6 mei 2017 speelde Paul zijn (voorlopig?) allerlaatste schaakpartij. Hij trof daar Peter Scheeren, een oude aartsrivaal uit zijn jeugd tegenover zich. Over deze gedenkwaardige partij schreef hij een stukje voor de website van zijn club Caïssa.
Lees hier.
• Het open geheim, februari 2017

Voor het februarinummer van InZicht. Non-dualiteit en Zelfonderzoek schreef Paul het artikel Het open geheim

"Paul gaat met steeds minder woorden steeds meer zeggen." - Cor van As

Lees Pauls artikelen voor InZicht hier• Gastcolumn bij Samsara, februari 2017
Voor de website van Uitgeverij Samsara schreef Paul een gastcolumn, De boeken van Samsara.
Lees de column hier.

Drie nieuwe boeken
GEDACHTEN OVER HET ONDENKBARE, december 2016

In december is Pauls nieuwe boek over non-dualiteit, Gedachten over het ondenkbare verschenen bij uitgeverij Samsara. Na zijn eerdere boeken Verlichting in een lege verpakking en Over het brein, non-dualiteit en vrije wil uit Paul zich opnieuw over datgene waar niets over te zeggen valt.
LEER SCHAKEN IN 10 LESSEN, december 2016

In december is een schaakboek voor de absolute beginner onder de titel Leer schaken in 10 lessen verschenen bij uitgeverij Thinkers Publishing. Zie voor meer informatie hier.


YOUR FIRST CHESS LESSONS, oktober 2016
Van Leer schaken in 10 lessen is bij uitgeverij Gambit een Engelstalige variant verschenen, Your First Chess Lessons. Your first chess lessons is ook als app-book uitgebracht. Zie voor meer informatie hier.
• Schaken als pijnstiller, augustus 2016

In het augustusnummer van Caissa Nieuws verscheen Pauls stuk Schaken als pijnstiller
Lees het nummer hier. Pauls artikel staat op blz. 32/33.

• Commentaar bij NK Schaken, 25 augustus 2016


In augustus 2016 vond het NK Schaken plaats in het Tropentheater in Amsterdam.
Paul heeft daar op donderdag 25 augustus het commentaar verzorgd.

• In memoriam Viktor Kortchnoi, 6 juni 2016
foto van Chessbase, Linz 2006

Naar aanleiding van het overlijden van Viktor Kortchnoi op 6 juni is Pauls verhaal De man waar ik niet omheen kan, eerder gepubliceerd in Terug in het strijdperk, op Schaaksite.nl geplaatst bij wijze van In memoriam.
Lees het verhaal hier• Simultaan bij Caissa, 3 mei 2016

Op 3 mei gaf Paul een simultaan op zijn club Caissa. Hij versloeg de Caissanen met 16-4.
Lees een verslagje hier• KNSB-competitie, 8 april 2016
Op 8 april vond de wedstrijd Stukkenjagers tegen Caissa plaats in Tilburg. Paul verloor van Herman Grooten, die een mooi verslag van de wedstrijd schreef voor schaaksite.nl.
Lees het verslag hier

• Caissa Nieuws, maart 2016
In het maartnummer van Caissa Nieuws is Pauls stukje Bijna verschenen over oude blundertrauma's.
Lees het nummer hier

• Inzicht, februari 2016
In het februarinummer van InZicht. Tijdschrift voor wegen van radicaal zelfonderzoek is de column Inzicht van Paul verschenen.

• Column Schaakmagazine start weer!
Vanaf februari 2016 start Paul opnieuw met zijn column voor Schaakmagazine
Zie voor zijn columns hier

Pawn Sacrifice, Filmtheater De Nieuwe Scène, 21 januari 2016
Vanaf 21 januari vertoont Filmtheater De Nieuwe Scène in Venlo de film Pawn Sacrifice van Edward Zwick uit 2014. De film beschrijft de match Fischer-Spassky uit 1972 en alle verwikkelingen die zich rond die match afspeelden.
Paul van der Sterren was op 21 januari te gast bij de filmvertoning en werd vooraf geïnterviewd over zijn ervaringen met topschaken en grootmeesters, in het bijzonder de extra politieke lading bij Russische tegenstanders. Paul werd geïnterviewd door dr. Ragdy van der Hoek, historicus.
Na de filmvertoning analyseerde Paul de in de film gebruikte partijen en partijfragmenten van de match Fischer-Spassky.
Klik voor een fotoimpressie hier.

• Commentaar Tata Steel Schaaktoernooi op het MEC, 16 januari 2016

Op 16 januari heeft Paul bij de jaarlijkse Tata-instuif van het Max Euwe Centrum het commentaar verzorgd op de partijen van de eerste ronde van het Tata Steel Schaaktoernooi.


• Nondeju, december 2015

In het decembernummer van MMagazine. Onderweg naar stilte is het artikel Nondeju van Paul verschenen.
Lees het artikel hier.


• Het onmogelijke interview. Niels Brummelmans krijgt geen grip op non-dualist Paul van der Sterren, december 2015

In het decembernummer van Koorddanser. Maandelijks agendamagazine voor bewustzijnsontwikkeling en spiritualiteit, jrg. 32 nr. 335 is een interview met Paul verschenen naar aanleiding van zijn boek Over het brein, non-dualiteit en vrije wil.
Lees het interview hier


• Het probleem topvorm, oktober 2015

In het novembernummer van Caissa Nieuws is de column Het probleem topvorm van Paul opgenomen.
Lees het nummer hier.
Pauls bijdrage staat op blz. 47.
• Vertoning documentaire over Paul bij Max Euwe Centrum, zaterdag 3 oktober 2015
Op 3 oktober 2015 is de documentaire van Arnth en Reimer van Tuinen De schaker die ging mediteren. Portret van Paul van der Sterren (zie hieronder) voor een tweede keer vertoond, dit keer op het Max Euwe Centrum.
Inmiddels is de film ook online te zien. Bekijk hier.

• Documentaire over Paul en schaakcommentaar NK, 5 juli 2015


Tijdens het NK Schaken 2015 (van 4 t/m 12 juli in Amsterdam) is de film De schaker die ging mediteren. Portret van Paul van der Sterren vertoond. De film van Arnth en Reimer van Tuinen werd geproduceerd door Zeus Film. Samen met Robert Ris verzorgde Paul op dezelfde middag het commentaar bij de gespeelde partijen.
Kijk hier voor meer informatie en een fotoimpressie.
Inmiddels staat de film online: bekijk hier.

• Zonder bagage naar Sas van Gent, 24 maart 2015
Opnieuw een analyse van Paul van zijn KNSB-partij voor de website van Caïssa, dit keer tegen Thibaut Maenhout van Sas van Gent.
Lees hier

• Acceptatie via de achterdeur, februari 2015
In het februarinummer van InZicht. Tijdschrift voor wegen van radicaal zelfonderzoek met als thema Acceptatie is een nieuw artikel van Paul verschenen.
Lees het artikel hier

• Tata Steel Chess Tournament, januari 2015


Op 18 januari verzorgde Paul het commentaar bij het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee.

Ook hield hij op 10 januari een praatje over zijn nieuwste boek Terug in het strijdperk voor de winkel van Raindropchess• Memoires van een invaller, 15 december 2014
Paul analyseert zijn partij tegen Etienne Goudriaan in de KNSB-competitie op de website van Caïssa.
Lees hier

• Huldiging tot erelid LiSB, 6 november 2014


Op 6 november werd Paul van der Sterren tot erelid benoemd van de Limburgse Schaakbond. De huldiging vond plaats op de clubavond van de Venlose Schaakvereniging. Paul hield aansluitend een praatje over zijn partij tegen Kortchnoi in het Hoogovenstoernooi van 1978.
meer foto's en verslag


• Interview Radio L1, 19 oktober 2014
Zondag 19 oktober vond er een interview plaats met Paul door Fons Geraets in het programma De Stemming van de Limburgse Radio L1. Aanleiding is Pauls nieuwste boek Terug in het strijdperk.
Luister hier naar het interview

• Column Schaakmagazine, augustus 2014 - april 2015
Van augustus 2014 tot april 2015 schreef Paul een column in het tweemaandelijkse tijdschrift Schaakmagazine van de Kon. Nederlandse Schaakbond. Zonder zetten of diagrammen komen in deze column de meest uiteenlopende onderwerpen aan bod, alles gezien vanuit het typisch beschouwelijke standpunt van Paul.

• Schaakcommentaar NK, 13 juli 2014

Van 5 t/m 13 juli 2014 vond het NK Schaken 2014 plaats.
Paul van der Sterren verzorgde hierbij samen met Tex de Wit commentaar voor het publiek tijdens de slotronde.
Ook signeerde hij zijn nieuwste boek Terug in het strijdperk.
• Boekpublicatie, 22 mei 2014

Op 22 mei is Pauls nieuwe boek met schaakverhalen verschenen:
Terug in het strijdperk
meer info• Trainingsmatch Hing Ting Lai, voorjaar 2014
foto van organisator Dirk Goes

Tijdens het Best of the West-toernooi van de Schaakvereniging Amsterdam-West speelde Paul een trainingsmatch over 4 partijen tegen jeugdtalent Hing Ting Lai. De match werd met 2,5 - 1,5 gewonnen door Lai.
Klik hier voor een verslag en de partijen.• Simultaan Splendor, 10 januari 2014
de mooie zaal van Splendor


Simultaan Splendor voor leden van het Koninklijk Concertgebouworkest, Splendor en anderen
meer foto's en verslag


• Lezing SAND Europe, 1 juni 2013

Lezing over non-dualiteit bij de internationale Science and Nonduality Conference (SAND Europe 2013) in Doorn.
Lees de tekst

• Interview BOS Radio, 13 april 2013
Het relaas van een ex-boeddhist, een radio-interview door Jeanette Werkhoven in het programma Hemelsbreed van de BOS Radio naar aanleiding van Verlichting in een lege verpakking
Luister hier naar het programma

• Schaakcommentaar Tata Steel, 23 januari 2013
Commentaar bij de ronde van 23 januari van het Tata Steel Tournament 2013 Wijk aan Zee. Paul werd over deze ronde kort geïnterviewd:
Video-interview door Bianca Mühren

• Interview Patrick Kicken, 18 december 2012
Naar aanleiding van het verschijnen van Pauls boek Verlichting in een lege verpakking in april 2012 werd Paul geïnterviewd door Patrick Kicken voor zijn site Non-dualiteit.nu
Luister en kijk naar deel 1 en deel 2

• Toespraak HSG, 22 september 2012
Bij de feestelijke bijeenkomst van het 125-jarig bestaan van Schaakclub HSG was Paul een van de sprekers.
Paul van der Sterren blikt terug op HSG-tijd

• Interview Radio L1, 8 juli 2012
Fons Geraets nam Paul een lang interview af voor het programma Stemmingmakers van de Limburgse Radio L1. Aanleiding was Pauls autobiografie Zwart op wit die heel wat publiciteit heeft losgemaakt.
Luister naar het interview

• Simultaan Caïssa, 29 mei 2012

Paul gaf een kloksimultaan bij zijn schaakclub Caïssa, waarbij ook leden van het Koninklijk Concertgebouworkest en dirigent Iván Fischer meededen.
Lees een verslag

• Workshop Your-Self, 8 maart 2012
In verband met de indringende beschrijving in Pauls autobiografie Zwart op wit van de mentale aspecten van het schaken werd Paul door Anne-Marie Benschop van Your-Self gevraagd mee te werken aan een Workshop Mental Coaching in het Max Euwe Centrum Amsterdam.
Zie hier een impressie van deze workshop

• Lezing SV Voerendaal, 19 februari 2011

Paul hield voor de Schaakvereniging Voerendaal een lezing over zijn leven als schaker, een vooruitblik op zijn autobiografie die najaar 2011 verschijnt.